Gyakori kérdések

Milyen szervezeteknél alkalmazható az ISO 9001  

Az ISO 9001 minden gazdálkodó szervezetre alkalmazható. A szabvány foglalkozik a termék előállítás vagy szolgáltatás nyújtás és az azokat kiszolgáló folyamatok minőségirányítási szabályozásával.

 

Milyen szervezeteknél van szükség az ISO 13485-re

Az ISO 13485 az orvostechnikai eszközöket előállító, szervizelő szervezetek számára alkalmazható. A szabvány foglalkozik a termék előállítás vagy szolgáltatás nyújtás és az azokat kiszolgáló folyamatok szabályozásával. Orvostechnikai eszköz minden olyan, akár önállóan, akár más termékkel együttesen használt készülék, berendezés, anyag, szoftver vagy más termék - ideértve az azok megfelelő működéséhez szükséges szoftvert, amely a gyártó szándéka szerint kifejezetten:

 • diagnosztikai, illetve terápiás célra szolgál,
 • rendelésre készül,
 • klinikai vizsgálatra szánt,
 • betegség megelőzésére, diagnosztizálására, megfigyelésére, kezelésére vagy a betegség tüneteinek enyhítésére szolgáló,
 • sérülés vagy fogyatékosság diagnosztizálására, megfigyelésére, kezelésére, tüneteinek enyhítésére vagy kompenzálására szolgáló,
 • anatómiai felépítés vagy valamely fiziológiai folyamat vizsgálatára, helyettesítésére, illetve pótlására vagy módosítására szolgáló,
 • fogamzásszabályozásra szolgáló,
 • az élettelen állati eredetű szövet vagy sejt felhasználásával készült;
 • gyógyszernek minősülő készítmény beadására szolgáló eszköz.

 

Milyen szervezeteknél alkalmazható az IATF 16949

Az IATF 16949 az autóipari (személy gépjármű, kis-és nagy tehergépjármű, busz és motorkerékpár) alkatrész, szerviz alkatrész, utángyártott alkatrész, szoftveres termékek és a járműben használt kellékek (emelő, tűzoltó készülék, felhasználói kézikönyv, figyelmeztető háromszög, stb.) ellátási láncában alkalmazható. A szabvány foglalkozik a termék előállítás vagy szolgáltatás nyújtás és az azokat kiszolgáló folyamatok szabályozásával.

  

Milyen szervezeteknél alkalmazható az EN 9100

Az AS 9100 olyan szervezetekre alkalmazható, amelyek a repülés-, űr-, védelmi ipar számára termékeket terveznek és gyártanak, beleértve részegységeket, alkatrészeket. A szabvány foglalkozik a termék előállítási és kiszolgáló folyamatokkal.

 

Milyen szervezeteknél alkalmazható az EN 9110

Az AS 9110 olyan szervezetekre alkalmazható, amelyek a repülés-, űr-, védelmi ipar számára javításokat, karbantartásokat végeznek, beleértve részegységeket, alkatrészeket. A szabvány foglalkozik a javítások, karbantartások és a tevékenységet kiszolgáló folyamatokkal.

 

 Milyen szervezeteknél alkalmazható az EN 9120

Az AS 9120 olyan szervezetekre alkalmazható, amelyek a repülés-, űr-, védelmi ipar számára végeznek alkatrész disztribútor tevékenységet. A szabvány foglalkozik a termék raktározás, állagmegóvás, elosztás és az ezeket kiszolgáló folyamatokkal.

 

Milyen szervezeteknél alkalmazható az ISO/TS 22163

Az ISO/TS 22163 (IRIS) szabvány a kötöttpályás közlekedési eszközök és azok berendezéseinek alkatrész-, szerviz alkatrész-, utángyártott alkatrész, szoftveres termékek, pálya berendezések és azok alkatrészeinek ellátási láncában alkalmazható. A szabvány foglalkozik a termék előállítás vagy szolgáltatás nyújtás és az azokat kiszolgáló folyamatok szabályozásával.

  

Milyen szervezeteknél alkalmazható az MSZ EN ISO 29001

Az ISO 29001:2020 szabvány a kőolaj-, petrolkémiai- és gázipari ágazatban elfogadott minőségirányítási  "minimum követelményeket" határoz meg. Az ISO 29001:2020 szabványt termékeikre és szolgáltatóikra előíró szervezetek a saját és az érdekelt felek követelményeihez kapcsolódó további követelményeket is beépíthetnek.

 

Hol szüséges "CE" jel

Mindazon termékek esetén, melyeket az Európai Unió „CE” direktívái meghatároznak. A direktívák alapján a CE megfelelőség igazolás kétféle módon történhet:

 • saját nyilatkozatos CE megfelelőség igazolás,
 • ahol a direktíva előírja, kijelölt szervezet általi tanúsított CE megfelelőség igazolás.

 

Milyen szervezeteknél alkalmazható az ISO 17025

Az ISO 17025 minden olyan szervezetre alkalmazható, mely vizsgáló és kalibráló laboratóriumot működtet akkreditált mérések elvégzésére. A szabvány foglalkozik a mintavételi, mérési, kalibrálási szolgáltatás nyújtás és az azokat kiszolgáló folyamatok minőségirányítási szabályozásával.

 

Milyen szervezeteknél alkalmazható az ISO 14001  

Az ISO 14001 minden gazdálkodó szervezetre alkalmazható. A szabvány foglalkozik a környezetközpontú irányítási folyamatok szabályozásával.

 

Milyen szervezeteknél alkalmazható az EMAS

Az EMAS nem egy szabvány, hanem egy Európai Uniós rendelet. Az EMAS hiteles külső kommunikációs lehetőséget biztosít mindazon szervezetek számára, melyek önkéntes alapon részt kívánnak venni környezeti teljesítményük folyamatos javításában. Az EMAS rendelet, hasonlóan az ISO 14001-es szabványhoz egy módszert kínál a szervezetek számára környezeti teljesítményük fejlesztéséhez, publikálásához és ezen keresztül egy környezettudatos társasági működés megvalósításához.

 

Milyen szervezeteknél alkalmazható az ISO 50001

Az ISO 50001 minden gazdálkodó szervezetre alkalmazható, de a nagy energiafelhasználású és jelentős károsanyag-kibocsátású cégeknek különösen érdemes alkalmazni. A szabvány foglalkozik a társaság energiafelhasználást optimalizáló szabályozás és működés kialakításával.

 

Milyen szervezeteknél alkalmazható az EN 45001 

Az EN 45001 (OHSAS 18001) minden gazdálkodó szervezetre alkalmazható. A szabvány foglalkozik a munkavédelmi és egészségvédelmi folyamatok szabályozásával.

 

Milyen szervezeteknél alkalmazható az ISO 27001

Az ISO 27001 minden gazdálkodó szervezetre alkalmazható. A szabvány foglalkozik az információbiztonsággal, kiberbiztonsággal és a magánélet védelmével kapcsolatos kockázatok és folyamatok hatékony irányításával.

Ez a weboldal az Ön kényelmes böngészésének érdekében cookie-kat használ. Elfogadom További információ